Plantesalg 2025

Sæt kryds i kalenderen

Plantesalget i 2025 bliver lidt anderledes end de foregående år. Der vil i år ikke være lige så mange planter af hver sort, som der plejer at være, da vi skal bruge pladsen til andre sjove og spændende planter som dahliaer, interessante sommer- og skærehaveblomster, sjældne og spændende forspirede sydamerikanske afgrøder m.m. Derfor må man påregne, at der hurtigere vil kunne blive udsolgt af de forskellige sorter.

Plantesalget bliver i år delt op i to forskellige åbningsdage. Den 17. april vil der være tomater, chilier, peberfrugter, auberginer, sydamerikanske afgrøder og andre spændende ting.

Den anden store frigivelsesdato bliver lørdag den 10. maj. Her frigives dahlia stiklinger, dahlia fra knolde, spændende skærehaveblomster, stauder, krydderurter og pelargonier.

Åbningstider for alle åbningsdage er fra kl. 12-16.

Plantesalg Dage

– Skærtorsdag den 17. april
– Langfredag den 18. april
– Lørdag den 19. april
– Søndag, Påskedag den 20. april
– Mandag, 2. Påskedag den 21. april

– Lørdag den 26. april
– Søndag den 27. april
– Mandag den 28. april

– Lørdag den 3. maj

– Søndag den 4. maj

– Søndag den 4. maj
– Mandag den 5. maj

– Lørdag den 10. maj
– Søndag den 11. maj
– Mandag den 12. maj

– Lørdag den 17. maj frigives også dahlia stiklinger samt skærehaveblomster m.m. (Disse frigives ikke før denne dato).
– Søndag den 18. maj
– Mandag den 19. maj lukker plantesalget for sæsonen, men der er åbent til kl. 18.

Lørdag den 24. maj er vi på plantemarkedet på Rønnebæksholm i Næstved.

Adressen er Olstrupvej 34, 4690 Haslev.

Husk at bruge den officielle vej ind til os (Olstrup By). I må meget gerne tænke på, hvordan I parkerer, så der er plads til så mange biler som muligt. Der kan godt blive godt tryk på, særligt på åbningsdagene.

Vi tager imod kortbetaling, MobilePay og kontanter.

Bergs Fairytale Garden

Tomatens rejse

Historien om tomater er både fascinerende og kompleks, og den strækker sig over flere århundreder og kontinenter. Tomaten stammer oprindeligt fra Mellemamerika, nærmere bestemt fra regioner der i dag udgør Mexico og Peru. De tidligste forfædre til tomaten, små, vilde bær, blev dyrket af de indfødte folk i disse områder for mere end 2000 år siden.

I det 16. århundrede, efter den spanske opdagelse af Amerika, blev tomaten bragt til Europa. I begyndelsen var den ikke særlig populær og blev ofte betragtet som en giftig plante, da den tilhører natskyggefamilien, som også inkluderer flere giftige arter. Tomaten blev dog langsomt accepteret i det italienske køkken, hvor den begyndte at blive anvendt i retter som pasta og pizza.

I løbet af det 18. og 19. århundrede voksede tomatens popularitet i Europa og Nordamerika. Den blev dyrket i haver og kommercielle landbrug, og forskellige sorter blev udviklet for at forbedre smag, størrelse og farve.

I dag er tomaten en af de mest elskede grøntsager (eller frugter, alt efter hvordan man ser det) verden over og findes i utallige retter, fra salater til saucer. Der eksisterer over 10.000 forskellige sorter af tomater, hver med sin egen unikke smag og udseende, hvilket gør dem til en uundgåelig del af både hjemmelavede og professionelle køkkener. Tomatens rejse fra Mellemamerika til verdens køkkener er et vidnesbyrd om dens alsidighed og appel.

Bergs Fairytale Garden

Peberfrugtens rejse

Peberfrugtens historie er en spændende rejse, der strækker sig over flere århundreder og kontinenter. Peberfrugten, som vi kender den i dag, stammer oprindeligt fra Central- og Sydamerika, hvor den har været dyrket i tusinder af år. De tidligste indfødte kulturer, såsom aztekerne og mayaerne, brugte peberfrugter både som mad og medicin.

Da europæiske opdagelsesrejsende, herunder Christoffer Columbus, ankom til Amerika i det 15. århundrede, blev peberfrugten bragt tilbage til Europa. I begyndelsen blev den ofte betragtet som en eksotisk delikatesse og blev hurtigt populær i det spanske og italienske køkken. I Europa blev peberfrugten dyrket og krydset med andre sorter, hvilket førte til udviklingen af mange forskellige varianter.

I det 17. og 18. århundrede spredte peberfrugten sig til andre dele af verden, herunder Asien og Afrika. I Asien, især i lande som Indien og Thailand, blev peberfrugten en essentiel ingrediens i det lokale køkken og fik hurtigt en fremtrædende rolle i mange retter.

I dag findes peberfrugten i mange farver, former og størrelser, herunder rød, grøn, gul og orange. Den er ikke kun populær for sin søde smag og sprøde tekstur, men også for sine sundhedsmæssige fordele, da den er rig på vitaminer og antioxidanter. Peberfrugten er blevet en uundgåelig del af global madlavning og er elsket af kokke og hjemmekokke over hele verden.

Bergs Fairytale Garden

Chiliens rejse

Chiliens historie er en rig og fascinerende fortælling, der begynder i Mellemamerika, hvor chilipeber har været dyrket i over 6000 år. De tidligste indfødte civilisationer, såsom mayaerne og aztekerne, brugte chili som en vigtig del af deres kost, både for sin smag og som medicin. Chili blev betragtet som en essentiel ingrediens og spillede en central rolle i mange kulinariske traditioner.

Da europæiske opdagelsesrejsende, herunder Columbus, ankom til Amerika i det 15. århundrede, blev chili bragt tilbage til Europa. Her blev det hurtigt populært som en krydderurt og blev anvendt i mange forskellige retter. Chilis evne til at tilføje varme og smag gjorde den til en eftertragtet ingrediens i mange europæiske og senere asiatiske køkkener.

I løbet af 16. og 17. århundrede spredte chili sig til Asien og Afrika, hvor den blev integreret i lokale madkulturer. I Indien, for eksempel, blev chili en grundpille i det indiske køkken, og det er nu en uundgåelig del af mange indiske retter. I Thailand, Mexico og andre lande er chili blevet et centralt element i madlavningen og er kendt for at tilføre varme og kompleksitet til retter.

I dag findes der mange forskellige sorter af chili, der varierer i smag, farve og styrke, fra de milde og søde til de ekstremt stærke. Chili er ikke kun populær for sin smag, men også for sine sundhedsmæssige fordele, da den er rig på vitaminer og antioxidanter. Chiliens rejse fra Mellemamerika til hele verden er et bevis på dens alsidighed og betydning i global madlavning.

Bergs Fairytale Garden

Aubergines rejse

Auberginens historie er både interessant og farverig, og den strækker sig over tusinder af år. Auberginen, også kendt som ægplanter, stammer oprindeligt fra det sydlige Asien, hvor den har været dyrket i over 2000 år. De tidligste optegnelser om auberginen kan findes i Indien, hvor den blev brugt både som mad og medicin. Planten blev også omtalt i kinesiske tekster fra det 5. århundrede.

I det 8. århundrede blev auberginen introduceret til den arabiske verden, hvor den hurtigt blev populær i både madlavning og medicin. Arabiske handelsrejsende bragte auberginen til Middelhavsområdet, og den blev snart en vigtig del af den kulinariske tradition i lande som Italien, Spanien og Grækenland. I Europa blev auberginen dog i en periode betragtet som en giftig plante, og det tog tid, før den blev accepteret som en spiselig grøntsag.

I løbet af renæssancen voksede interessen for auberginen, og den fandt sin plads i mange klassiske retter. I dag er auberginen blevet en grundpille i mange køkkener over hele verden, fra det middelhavs-inspirerede til det indiske og thailandske.

Auberginen findes i mange forskellige sorter og farver, herunder den klassiske mørklilla, hvide og stribede varianter. Den er kendt for sin unikke tekstur og evne til at absorbere smag, hvilket gør den til en alsidig ingrediens i mange retter, fra ratatouille til moussaka. Auberginens rejse fra Asien til verdens køkkener er et vidnesbyrd om dens popularitet og alsidighed i madlavning.

Kontakt

mail@bergsfairytalegarden.dk
Tlf. 5080 8484
Olstrupvej 34
4690 Haslev
Danmark

CVR: 34268029

Information

Butik

0
    0
    Kurv
    Din kurv er tomTilbage til shoppen