Engelsk Arucana (Ren Race) Daggamle Kyllinger

85,00 kr. Inkl. moms

OBS. KYLLINGER KAN KUN AFHENTES HOS BERGS FAIRYTALE GARDEN.

Haner: Sort Arucana (Ren race)

Høner: Sort split og Perlegrå Arucana (Ren race)

 

Mål for æggefarver i næste generation:

Flotte blå og turkise æg.

 

Fokus og mål med denne avl:

Smukke dyr med tydeligt top og skæg. En god kurve fra hoved til ryg, rundt bryst og en flot ærtekam. I vores Perlegrå dyr ønsker vi ikke guld i fjerdragten.

Den engelske Araucana er en fortrinlig æglægger, og den er kendt for sine smukke blå æg. Faktisk er den den vigtigste af alle æggefarver i hele vores avl. Uden blå kunne man kun lave hvide eller brune æg.

I gården i år har vi tre sorte haner, som skulle være sort split perlegrå og blå. Man kan forvente kyllinger fra disse i farverne sort, perlegrå og blå.

 

Det er ret sjovt at tænke på, at alle hønseracer i dag stammer fra den samme race høns, den sydøstasiatiske junglehøne, også kaldet Bankivahøns. Man mener, at det var romerne, som for alvor fik spredt de domesticerede høns gennem handel til det meste af verden. Det var også på denne tid, at de første høns blev registreret i Danmark. Den engelske Araucana stammer oprindeligt fra Sydamerika, nærmere bestemt Chile, Peru og Bolivia. Dengang var hønen haleløs/gumpløs, og man kan faktisk i dag finde denne høne i den oprindelige form, hvilket gør den til en af de ældste hønseracer i verden, som vi i dag også kalder for en urfugl. Man har fundet beskrivelser af hønsene helt tilbage i 700-800-tallet. Den vilde bestand fik i 1300-tallet en sygdom, som slog op imod 80% af både den vilde og den domesticerede bestand ihjel. Dem, som overlevede sygdommen, fik efterfølgende en genetisk fejl, der gjorde, at de lagde blå æg.

 

Den haleløse/gumpløse Araucana findes også i dag. Du kan også finde den i Danmark som en ren race. Den haleløse/gumpløse Araucana er også kendt for sit skæg, og mange af hønsene har ansigtsfjer, kaldet ørekvaster eller tuffser. Disse tuffser kan også være et symbol på denne genetiske fejl, som i tiders morgen slog dyrene ihjel. Faktisk er det sådan, at hvis du avler på en hane og en høne, som begge har tuffser, kan det fatale gen aktiveres i ægget, selv den dag i dag, hvilket gør, at kyllingen dør i ægget, inden de når at klække. Dette er blandt andet en af grundene til, at man fremavlede den engelske Araucana i 1500-tallet. På den tid fragtede man nogle af disse høns til England med skib. Her fremavlede man så en race med hale, top og skæg uden tuffser. På den måde har man også udavlet det fatale gen i avlen på den engelske Araucana, men man bibeholdt den blå æggefarve.

Og det er netop den blå æggefarve, der ligger til grund for, at vi overhovedet kan lave grønne æg i dag.

Så for vores avl er den engelske Araucana ikke bare vigtig, men den er hele grundlaget for, at det kan lade sig gøre.

 

Grunden til, at vi valgte den engelske Araucana og ikke en Cream Legbar, Isbar eller en Silverudd’s blå, er, at den engelske Araucana er en gammel race, hvor de andre racer er nye racer (30-40 år), som endnu ikke altid er 100% stabile i deres æggefarve/genfarve. Derfor er det blå gen ikke lige så dominerende som hos den engelske Araucana. Du kan i dag stadig finde Cream Legbar-høner, som lægger cremede æg. De frasorteres selvfølgelig i avlen, men dette gør, at en større procentdel af æggene vil havne i brune, når man arbejder med mixavl, som vi gør.

 

Yderligere bruger vi de specielle egenskaber som skæg, top og ærtekam i avlen, så man kan se, at vores mixracer ikke ligner de rene racer. Ligesom Maranens fjerløb/fjer ned ad benet, som også er en egenskab, vi ønsker på vores dyr. Den engelske Araucana har også det, man kalder en ærtekam, som vi tit håber kommer med videre i vores mixavl.

Vi har haft den engelske Araucana i mange år nu og har avlet meget på både temperament og deres flyvskehed. Det har gjort, at vi i dag har den skønneste rolige og nysgerrige stamme.

 

Vi avler på en så kraftig blå farve som muligt, samt flot kurvet form, flot skæg og top, et fint rundt bryst, og at de haner, vi har haft i perlegrå, ikke har guld i halsen, men er fine perlegrå hele vejen igennem. Det samme gælder for de sorte haner, vi har nu, som kommer fra en dygtig dansk avler inden for racen. Vi har også sorte og blå høner i stammen. De sorte bruger vi til oparbejdelse af fjerstrukturen. Den perlegrå engelske Araucanas fjer har det med at blive ret flosset og grimme, hvis man ikke jævnligt arbejder med fjerstrukturen.

Yderligere bliver den perlegrå farve lysere og lysere over generationer, hvis man ikke avler sort ind imellem. Avler man sort på perlegrå, vil de sorte høner/haner af deres afkom hedde sort split, som betyder, at de bærer den perlegrå farve. Så sætter man perlegrå på den sorte split, vil du få flere flotte, mørkere perlegrå høns.

 

Angående æg er det en meget aktiv æglægger! Det er den af alle de rene racer, vi har prøvet, der præsterer bedst på æglægningen. Dog har vi nogle mixracer, som lægger flere æg. Men den yder utroligt godt, selvom høj produktion af æg aldrig er målet med vores avl.

Jeg vil sige, at der ikke er meget mere, man reelt kan ønske sig fra en høne, end hvad den engelske Araucana kommer med. Så skulle det måske have været størrelsen, da det er en let race.

 

Den engelske Araucana er super gode æglæggere og lægger omkring 200-230 æg om året.

Ikke på lager

0
    0
    Kurv
    Din kurv er tomTilbage til shoppen